Despre Mănăstirea Șinca Veche

La Şinca Veche, pe dealul Pleşu puteţi vizita o ctitorie nouă pe un loc străbun. Locul este sfinţit şi binecuvântat de Dumnezeu, datorită ostenelii şi rugăciunii săpate în piatră de către călugării care s-au nevoit în mănăstirea rupestră, în timpul prigoanei religioase din Ardeal, din secolul al XVIII-lea.

Împlinind rugăciunea cuvioşilor, de a reda locul acesta slujirii lui Dumnezeu, Mănăstirea a fost înfiinţată în anul 2006, la iniţiativa Fundaţiei Ortodox - Culturale „Maica Sfântă - Bucuria Neaşteptată“ iar odată cu donarea casei monahale şi a terenului aferent, în anul 2014, tot acest efort duhovnicesc dar şi material a putut fi apoi valorificat de către obştea aceste mănăstiri.

Paraclisul „Sfântul Ierarh Nectarie” poartă acest hram deoarece adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Nectarie, alături de un mic fragment din lemnul Sfintei Cruci şi alte sfinte moaşte. În fiecare an, pe 9 noiembrie creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie Taumaturgul, sfânt cunoscut în rândul pelerinilor ca şi grabnic ajutător în suferinţe şi boli grele. Paraclisul „Sfântul Ierarh Nectarie” a fost sfinţit în 16 decembrie 2006 de către ÎPS Dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, dimpreună cu un sobor de preoţi şi mulţi pelerini credincioşi.

Din rânduiala lui Dumnezeu, din anul 2009, mănăstirea este formată dintr-o obşte monahală de maici, care sub oblăduirea ÎPS Dr. Laurenţiu Streza menţine vie această vatră sihăstrească de la poalele Carpaţilor.

Vizitând aşezământul monahal de la Şinca Veche, liniştea şi pacea acestui loc vor lumina şi vor împăca sufletele celor care se roagă aici cu credinţă.